Zašto je boravak na planini Javor posebno dobar za vaše zdravlje

Prelazak iz stalne životne okoline u predeo veće nadmorske visine prouzrokuje brojne promene u ljudskom organizmu. Na planini Javor, parcijalni pritisak kiseonika je manji („vazduh je ređi“) te se organizam mora prilagoditi ovim uslovima.

Disanje se ubrzava, srčana radnja postaje izdašnija, a protok krvi kao i bubrežna aktivnost intenzivniji. Ovaj odgovor se događa neposredno nakon izlaganja planinskom vazduhu. Jedan od ključnih događaja u organizmu je i snažan podsticaj krvotvornog sistema te se uvećava broj crvenih krvnih zrnaca i koncentracija hemoglobina.

Za koje bolesti i stanja boravak na planini Javor može biti blagotvoran?

Osobama koje boluju od plućnih oboljenja (hronična opstruktivna bolest pluća, astma) tegobe se ublažavaju vrlo brzo po dolasku na planinu Javor. Nisu bez razloga nekada građeni plućni sanatorijumi u udaljenim brdovitim krajevima.

javor-planina

Napomenimo da nije svaka planina pogodna za ove bolesnike. Poboljšanje se može očekivati samo na umereno visokim planinama (do 1500 m n.v.) sa umerenom klimom kao što je planina Javor. Na višim planinama sa čestim klimatskim promenama i jakim vetrovima može čak doći i do pogoršanja bolesti. Tako da možemo reći da su selo Kušići koje se nalazi u podnožju Javora na 1000 m nadmorske visine sa svojim stazama za šetnju koje vode ka vrhu Javora optimalni za oporavak ovih bolesnika.

Studije su pokazale da ljudi koji žive na većim nadmorskim visinama ređe obolevaju od ishemijske bolesti srca. Naučnici smatraju da nizak nivo kiseonika u vazduhu utiče na ispoljavanje specifičnih gena što dovodi do promena u funkciji srčanog mišića. Takođe, podstiču rast novih (kolateralnih) krvih sudova koji dopremaju krv u srčani mišić.

Novija istraživanja su potvrdila nešto što je ranije iskustveno bilo poznato: boravak na višim nadmorskim visinama utiče na mršavljenje. Naime, kako se metabolizam usled hipoksije ubrzava, dolazi do veće potrošnje. Osećaj gladi je ređe prisutan jer organizam u ovim uslovima proizvodi više hormona sitosti, leptina. Brojne aktivnosti specfične za planinu kao što su: planinarenje (eng. hiking), pešačenje, skijanje, planinski biciklizam (eng. mountain biking) troše značajnu količinu energije. Primera radi, za jedan sat planinarenja se potroši oko 500 kalorija, dok tokom jednog časa vožnje bicikla u planinskim uslovima sagori i preko 600 kalorija.

Smanjenje telesne mase, fizička aktivnost i opisane promene u organizmu smanjuju ukupni rizik od kardiovaskularnih bolesti i povoljno utiču na već nastala oboljenja.

planina-javor

Već smo pomenuli da se kao odgovor na povećanje nadmorske visine povećava koncentracija hemoglobina i broj crvenih krvnih zrnaca. Ispoljavanje ovog efekta očekujemo nakon 7 do 10 dana boravka na planini Javor. Jasno je koliko ovo može pomoći bolesnicima koji pate od anemije.

Pokazano je da u planinskom vazduhu ima još sastojaka koje mogu biti lekovite. Jedna studija je dokumentovala da miris borova, koji u Kušićima rastu u izobilju, umanjuje agresivnost, stres i depresiju. Takođe, prijatna iscrpljenost nakon dana provedenog u prirodi pospešuje san. Ovi podaci upućuju da  boravak povoljno utiče na mentalno zdravlje i donosi duševni mir.

 

Moć bilja na planini Javor

Planinske lekovite biljke su još od davnina poznate narodu, a sve više dolaze u žižu naučnih istraživanja. Mogu imati vrlo blagotvorno dejstvo na organizam.

planina-javor

Pomenimo samo neke od biljaka koje rastu na planini Javor: majčina dušica i matičnjak koije imaju umirujuće dejstvo, nana koja je vrlo efikasna u otklanjanju blagih digestivnih tegoba. Hajdučka trava ima protivupalna svojstva, a zabeležena su i njeni povoljni efekti na sistem organa za varenje. Tu su i mnoge druge: beli slez, bokvica, brekinja, breza, kopriva, kleka, čuvarkuća, sremuš, maslačak, vranilovka, bosiljak, borovnice, šipurak, glog, trnjina, divlja trešnja, malina i dr. Sve ove, kao i mnoge druge biljke mogu se naći i ubrati u netaknutoj prirodi Javora i njegove okoline od marta do oktobra.

Dr med. Stefan Vidaković