SADRŽAJI

Gosti kod nas dolaze da se odmore u šetnji planinskim stazama, zbog sankanja, skijanja, branja lekovitog bilja na Javoru, obilaska kanjona reke Uvac, vožnje bicikla, upoznavanja prirodnih lepota Ivanjice. U Kušiće dolaze sportisti na pripreme, planinari, likovne kolonije, oni koji hoće da poprave krvnu sliku i svi ljubitelji prirode i zdrave ekološke sredine, a ovde je pravi odmor od stresne gradske vreve. Imamo i antistres program. To je cepanje drva, branje malina, plaštenje, branje šljiva, gljiva, kupljenje poznatog javorskog krompira…

Sa više od 200 sunčanih dana godišnje, povoljnom klimom, bogatstvom biljnog sveta, bez aerozagađenja i buke, boravak na planini Javor pogoduje zdravlju, prevenciji i lečenju mnogih bolesti. Pacijenti koji boluju od kardiovaskularnih, respiratornih i bolesti štitaste žlezde, dijabetesa, hipovitaminoze, anemije, leto bi trebalo da provedu u Kušićima na planini Javor. Pešačenje, koje treba da bude glavna aktivnost na planini, poboljšava i tonus mišića. Šetnjom se izlažemo suncu što podstiče proizvodnju vitamina D. Kod anemičnih pacijenata, boravkom na planini popravlja se krvna slika zbog pojačane oksigenacije.

Čist planinski vazduh pogoduje svakom detetu, a posebno deci koja imaju ponavljane epizode bronhitisa. Deci sa alergijom na različite agense, a posebno na grinje, prija boravak na planini. Planinska klima ne pogoduje razmnožavanju bakterija i virusa, pa je mogućnost razboljevanja mnogo manja nego u gradu. Čist planinski vazduh i sunce “otvara apetit” kod dece, jača imunitet i poboljšava krvnu sliku.